Umístění a důležitost doplňkového světla v kuchyni

Kuchyně je jedním z nejnavštěvovanějších míst vašeho domova. Celá rodina se tam schází na snídani, oběd nebo společnou večeři. O příjemnou atmosféru v kuchyni a jídelně se snaží každá hospodyňka, a ještě více o její funkčnost. Při zařizování kuchyně proto stále více lidí přemýšlí nad správným umístěním osvětlení.

Jako ostatní pokoje v domě nebo v bytě, také kuchyň má své zóny. Když se věnujete vaření a trávíte nějaký čas u kuchyňské desky, přidejte doplňkové světlo do pracovních oblastí, ale hlavně tam, kde suroviny připravujete a krájíte. Obvykle je to prostor pod kuchyňskými skříňkami.

Důležité detaily

Jako hlavní zdroj světla se nejvíce hodí obyčejná lampa s rozptýleným světlem nebo stropní svítidla, která můžete směřovat. Vybírejte modely, u kterých umíte rychle vyměnit žárovky za nové nebo výkonnější, pokud budete chtít zvýšit intenzitu. Kuchyňské kouty se skříňkami, které nemají doplňkové světlo se používají hůře pokud hlavní světlo (lustr) neosvětluje dostatečně celý prostor. Zatímco přes den lze často pohodlně pracovat na kuchyňské lince při denním světle z okna, večer to už bude problém.

Pracovní zóna kuchyně: Ekonomičnost a bezpečnost

Světla nad kuchyňskou linkou

Toto osvětlení bude v provozu nejvíce. Pro osvětlení pracovní zóny se používá bodové světlo. Mělo by být umístěno před osobou, která tam bude pracovat a zároveň musí být nainstalováno tak, aby neoslňovalo oči a osvětlilo hlavně pracovní plochu. Dejte zde přednost energeticky úsporným LED žárovkám, kterým nevadí časté zapínání a vypínání.

Alternativou k vestavěným modelům pro osvětlení pracovních ploch jsou LED pásky. Používají se, pokud je volný prostor omezen a není možné instalovat silnější světelné zdroje. Vhodná je i kombinace obou z možností.

Jídelní zóna: Estetika a funkčnost

Doplňkové světlo pro jídelní stůl

V prostoru kuchyně, kde máte jídelní stůl, můžete nainstalovat ozdobnou závěsnou svítilnu. Co se týče barvy světla, je zde lepší dát přednost teplejšímu odstínu. Ten vytvoří v interiéru kuchyně pohodovější atmosféru a zároveň podpoří její multifunkčnost.

S pomocí doplňkových světel si vytvoříte bezpečné a příjemné prostředí pro váš čas strávený v kuchyni.