Osvětlení a náš emocionální stav

Volný čas většina lidí tráví doma. Útulnost a pohodlí jsou pro každého na prvním místě a klíčovou roli v tom hraje i správně zvolené osvětlení. Ať už pracujete z domova online nebo po večerech rádi čtete knihy, jste kreativní, zabýváte se ručními pracemi nebo si možná jen chcete odpočinout po náročném pracovním dni, pro každou z těchto činností existuje ten správný druh osvětlení. Jasnější nebo naopak tlumené, žluté či modré světlo, stolní či stojací lampa? Možná jste o tom už uvažovali, ale nebyli jste si jisti, co kdy zvolit?

Všechny tyto maličkosti ovlivňují náš život. Když mluvíme o světle, nemluvíme jen o dekoru. Mluvíme především o jeho funkčnosti, vlivu na náš emocionální stav, zdraví a naši pracovní kapacitu. Z vlastní zkušenosti víme, že při nesprávném osvětlení se oči rychle unaví a aby to nebylo málo, únavu si přeneseme na celý den. Trpíte na migrény a nespavost? Ztratíte často inspiraci a chuď do práce? Kdo by chtěl zůstat v místnosti, kde každou vteřinu zabliká lampa nebo je taková tma, že z toho bolí oči?

Při zařizování bytu si vyčleňte určité zóny: prostor pro práci (může se jednat i o pracovní kout, pokud nemáte domácí kancelář) vs. oddechová zóna. Toto rozdělení prostoru zdůrazněte vhodným typem světla.

V pracovní zóně by mělo být vždy dostatečné světlo. Pokud jde o menší prostor, ideální je forma stolní lampy (prostorové soustředění). Studený odstín světla, a to zejména světlo s modrým spektrem, může pomoci stimulovat mozkovou činnost a zvýšit hladinu bdělosti. Snižuje únavu očí a zvýrazňuje detaily. Je proto ideální, když se potřebujete nejvíce koncentrovat: při práci, studiu nebo čtení. Nezanedbatelným benefitem je i pozitivní vliv na náladu a energii, neboť může stimulovat produkci hormonů spojených s bdělostí a aktivitou.

V oddechové zóně, například v obýváku, nainstalujte lampu s rozptýlením světlem. Takové světlo vám pomůže uklidnit se. Pro odpočinek je v tomto případě nezbytná teplá barva. Teplé světlo vždy vytváří příjemnou atmosféru vhodnou k relaxaci, podporuje pocit pohody a útulnosti. Toto osvětlení připomínající západ slunce připraví váš mozek a tělo k odpočinku.

 

osvětlení a náš emocionální stav